Scheiding

Scheiden doet lijden, ook financieel. Er moeten keuzes worden gemaakt en beslissingen genomen. Goed geïnformeerd zijn helpt hierbij.

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Er komt veel op je af en er is van alles dat je moet regelen. Wat komt er allemaal kijken bij een scheiding? Wie blijft er in het huis wonen. Heb je recht op alimentatie? En hoe voorkom je dat een inkomensdaling leidt tot geldproblemen? Op Wijzer in geldzaken vind je informatie, berekeningen, checklists, en antwoorden op veel vragen.

 • Je inkomen en gezinssamenstelling veranderen, dat kan gevolgen hebben voor je recht op financiële voorzieningen. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen!Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Kijk of je gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar je een aanvraag kunt doen.
Regelingen voor Utrechters
 • Je kunt een gratis bijeenkomst Financiën na (echt)scheiding volgen. Deelname aan zo'n workshop helpt je om grip te krijgen of te houden op je nieuwe financiële situatie. De workshop wordt begeleid door een  consulent van U Centraal en een echtscheidingsadvocaat. Je krijgt antwoord op je vragen en informatie over mogelijkheden en valkuilen.

 • Zoek je mogelijkheden om je op een lager inkomen voor te bereiden? Maak dan een afspraak bij De Geldzaak. In De Geldzaak kun je gratis de kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten.

 • De gemeente Utrecht heeft verschillende regelingen om de inkomenssituatie van mensen met een laag inkomen te verbeteren.

 • Wil je graag overzicht over je administratie? Dan is de U map een goed hulpmiddel. De U map is een ordner voor je post en je rekeningen. In de ordner vind je ook informatie en tips. Je krijgt de U map als je hulp bij je administratie krijgt van een Utrechtse organisatie. Je kunt bijvoorbeeld gratis deelnemen aan een sorteergroep. Maar je kunt de U map ook zelf gratis ophalen bij het buurtteam in je wijk. 

 • Je kunt om een inkomenscheck vragen bij je buurtteam. Je krijgt informatie over financiële regelingen die op jouw situatie van toepassing zijn.
Tips
 • Als je toeslagen ontvangt en gaat scheiden, moet je de veranderde situatie binnen vier weken doorgeven via Mijn Toeslagen. Zo ontvang je snel het juiste bedrag en voorkom je zoveel mogelijk dat je achteraf toeslagen moet terugbetalen.

 • Woon je niet meer met je partner op één adres? Dan moet de partner zich officieel uitschrijven bij de gemeente. Pas als de echtscheiding bij de rechtbank is aangevraagd, of de scheiding is uitgesproken, én de partner is uitgeschreven op het woonadres heb je geen toeslagpartner meer. Je kunt dan toeslagen voor jezelf aanvragen.

 • Controleer of je recht hebt op landelijke tegemoetkomingen of regelingen van de gemeente Utrecht op Berekenuwrecht.

 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past.
  Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.
Schulden?
 • Heb je beginnende schulden en denk je er met een goed plan zelf uit te kunnen komen? Maak dan een aflosplan. Je ziet hoeveel geld je maandelijks kan missen en hoe je dat het beste kunt verdelen over de schuldeisers. Op de site zelfjeschuldenregelen.nl wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen en vind je voorbeeldbrieven om regelingen met schuldeisers te treffen.

 • Heb je behoefte aan overzicht over je financiën en wil je schulden voorkomen? Misschien is Het Huishoudboekje dan iets voor jou. Je inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) worden overgemaakt naar de gemeente. Die betaalt via het (digitale) Huishoudboekje gegarandeerd de vaste lasten voor jouw woning, energie, drinkwater en zorgverzekering. Het bedrag dat overblijft, komt op jouw rekening.

 • Liggen er al schulden bij de deurwaarder en bent u het overzicht kwijt? Log dan met uw DigiD in op Mijn Schuldenwijzer. In deze beveiligde omgeving krijgt u inzicht in en informatie over uw schulden.

 • In Utrecht verloopt de toegang naar schulddienstverlening via de buurtteams. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.

 • Heb je een brief gekregen waarin staat dat je uit je huis gezet wordt of dat energie of water worden afgesloten? Neem dan direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030 286 52 11 als je al binnen één week uit je huis gezet wordt of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.