Pensioen

In de pensioenwetgeving is de laatste jaren nogal wat veranderd. Hoeveel inkomen heb je op je oude dag?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Pensioen lijkt nog ver weg als je 30 of 40 bent. Toch is het belangrijk om nu alvast te kijken hoe je straks kunt rondkomen. Op Wijzer in geldzaken kun je de Pensioen-schijf-van-vijf bekijken om een overzicht te krijgen van je toekomstige inkomen en vaste lasten. En, hoe kun je als zelfstandige iets regelen voor als je niet meer werkt?
 • Eenmaal met pensioen verandert het inkomen meestal. Er zijn gemeentelijke en landelijke voorzieningen speciaal voor mensen boven de pensioengerechtigde leeftijd. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Raadpleeg de Checklist inkomsten op orde voor een overzicht van landelijke en Utrechtse voorzieningen. Je ziet snel welke regelingen er zijn, of je er gebruik van kunt maken en waar je een aanvraag kunt doen.
 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past.
  Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.
Regelingen voor Utrechters
 • De gemeente Utrecht heeft verschillende regelingen om de inkomenssituatie van mensen met een laag inkomen te verbeteren.
 • Je kunt om een inkomenscheck vragen bij je buurtteam. Je krijgt informatie over financiële regelingen die op jouw situatie van toepassing zijn.
 • Je kunt een workshop Rondom pensioen volgen. De workshop wordt begeleid door een consulent van U Centraal en een pensioenspecialist. Je krijgt informatie over je toekomstige financiële situatie en antwoord op vragen als 'wat moet ik regelen voor mijn pensioen' en 'waar heb ik recht op'. Deelname aan de workshop is gratis. 
Tips
 • Als je naast de AOW bedrijfspensioen(en) ontvangt, betaal je soms te weinig belasting. Na afloop van het jaar moet je dan bijbetalen. De oorzaak is meestal dat er twee of meer keer loonheffingskorting is toegepast. Let op: je hebt recht op één keer loonheffingskorting en die wordt toegepast bij de AOW. Controleer daarom of bij de uitbetaling van bedrijfspensioen rekening wordt gehouden met de loonheffingskorting. Zo ja: laat het pensioenfonds dan weten dat de loonheffingskorting niet moet worden toegepast.
  Wil je meer weten over de loonheffingskorting en hoe die in jouw situatie het beste uitpakt, informeer dan bij de pensioenverzekeraar, een belastingspecialist of bij het buurtteam in jouw buurt.
 • Soms betaal je teveel belasting als je een (klein) bedrijfspensioen ontvangt. Er is dan te weinig loonheffingskorting toegepast. Je krijgt het teveel betaalde bedrag  terug door aangifte inkomstenbelasting te doen.
 • Ouderenbonden bieden hun leden, naast belangenbehartiging, veel voordeeltjes en bieden bijvoorbeeld hulp bij belastingaangifte.
 • Wil je jouw kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten? Maak dan een afspraak bij De Geldzaak.
Schulden?
 • Heb je beginnende schulden en denk je er met een goed plan zelf uit te kunnen komen? Maak dan een aflosplan. Je ziet hoeveel geld je maandelijks kan missen en hoe je dat het beste kunt verdelen over de schuldeisers. Op de site zelfjeschuldenregelen.nl wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen en vind je voorbeeldbrieven om regelingen met schuldeisers te treffen.
 • In Utrecht verloopt de toegang naar schulddienstverlening via de buurtteams. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.
 • Heb je een brief gekregen met de aankondiging dat je woning ontruimd wordt of dat energie of water worden  afgesloten? Neem direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030  286 52 11 als de woning al binnen één week wordt ontruimd of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.