Overlijden

Wie bij leven nadenkt over de periode na overlijden, maakt het nabestaanden vaak wat makkelijker in een moeilijke tijd. Zijn er wensen voor de uitvaart? Is er een testament? Welke verzekeringen zijn er afgesloten?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Na een overlijden krijgen nabestaanden te maken met de financiële nalatenschap van de overledene. Denk aan verzekeringen en betalingsverplichtingen, maar ook aan erfrecht en een verandering in het inkomen.
  Op Wijzer in geldzaken staan handige checklists en uitleg over regelgeving. Bijvoorbeeld: ben je verplicht een erfenis te aanvaarden? En zo nee, hoe werkt dat dan?
 • Als er een inkomen wegvalt, kom je als nabestaande mogelijk in aanmerking voor tegemoetkomingen die je inkomen aanvullen. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Raadpleeg de Checklist inkomsten op orde voor een overzicht van landelijke en Utrechtse voorzieningen. Je ziet snel welke regelingen er zijn, of je er gebruik van kunt maken en waar je een aanvraag kunt doen.
Regelingen voor Utrechters
 • Heb je geen geld om de begrafenis of crematie van je dierbare te betalen, dan kun je van de gemeente Utrecht misschien een vergoeding voor de kosten krijgen in de vorm van bijzondere bijstand.
 • Je kunt je aanmelden voor een gratis workshop Na overlijden partner. Deelname aan zo'n workshop helpt je om grip te krijgen of te houden op je nieuwe financiële situatie. De workshop wordt begeleid door een consulent van U Centraal en je krijgt tips van een notaris of advocaat.
Tips
 • Een verandering in de samenstelling van je huishouding moet je doorgeven aan instanties. Dit voorkomt problemen in de toekomst.
 • Als je toeslagen van de Belastingdienst ontvangt, hoef je het overlijden van een partner niet door te geven aan de Belastingdienst. De gemeente zorgt daarvoor en de Belastingdienst past de toeslagen aan.
 • Controleer of je recht hebt op landelijke tegemoetkomingen of regelingen van de gemeente Utrecht op Berekenuwrecht.
 • Je kunt om een inkomenscheck vragen bij je buurtteam. Je krijgt informatie over financiële regelingen die op jouw situatie van toepassing zijn.
 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.
 • Wil je jouw kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten? Maak dan een afspraak bij De Geldzaak.

 

Schulden?
 • Zijn er schulden na een overlijden? Het buurtteam kan nabestaanden daarbij helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.
 • Is er een aankondiging dat de woning van de overledene ontruimd wordt of dat energie of water worden  afgesloten? Neem direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030  286 52 11 als de woning al binnen één week wordt ontruimd of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.