Op jezelf wonen

Op jezelf wonen; je eigen boodschappen doen, je post afhandelen, sparen voor grote uitgaven. Wat kom je tegen en hoe zorg je ervoor dat je financiële situatie gezond blijft?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Je gaat op zoek naar woonruimte, of hebt al een woning gevonden. Hoe zorg je dat je niet te veel betaalt? En wanneer heb je recht op huurtoeslag? Het antwoord op deze en andere vragen vind je op Wijzer in geldzaken.
 • Een verandering van woonadres en huisgenoten kan gevolgen hebben voor je recht op allerlei financiële voorzieningen. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Raadpleeg de Checklist inkomsten op orde voor een overzicht van landelijke en Utrechtse voorzieningen. Je ziet snel welke regelingen er zijn, of je er gebruik van kunt maken en waar je een aanvraag kunt doen.
 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past.
  Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.

Regelingen voor Utrechters
 • Zoek je goedkoop of tweedehands meubilair, kijk dan eens bij Emmaus Utrecht. Er zijn vijf vestigingen van Emmaus verspreid over Utrecht. Ook hebben veel buurthuizen weggeeftafels.
 • Ben je tussen 18 en 21 jaar oud en wil je graag sporten of muziek maken? Heb je iets nodig om je kamer in te richten of voor je opleiding en heb je daar het geld niet voor? Soms kun je daarvoor een bijdrage krijgen van een fonds of de gemeente. Kijk op Kansen voor alle Kinderen en dien een aanvraag in. 
 • Jong030.nl is de jongerenwebsite voor Utrecht. Je vindt er onder meer informatie over werk, wonen en omgaan met geld.
Tips
 • Veel jongeren lenen geld bij familie. Het is heel fijn als je familie dat wil doen, maar de keerzijde is dat je nooit op eigen benen komt te staan. Doordat je familie steeds bijpast, denk je dat je rondkomt terwijl dat eigenlijk niet zo is. In nood kan familie natuurlijk bijspringen, maar probeer het af te bouwen als het structureel wordt.
 • Je kunt pas huurtoeslag aanvragen als je bij de gemeente staat ingeschreven op je nieuwe adres.
 • Ben je jonger dan 23 jaar en huur je een zelfstandige woning of een woning of kamer die eigendom is van de SSH? Betaal je meer huur dan € 414,02? Misschien kun je tijdelijk huurkorting krijgen waardoor je ook in aanmerking komt voor huurtoeslag. Kijk of je aan de voorwaarden voldoet op sshxl.nl/huurkorting jongeren.
 • Geef veranderingen in je leven, zoals een nieuw woonadres en een ander inkomen, direct door aan instanties zoals de Belastingdienst. Dit voorkomt problemen in de toekomst.
 • Na je studie: als je stopt met studeren en studiefinanciering en/of een OV-kaart hebt gehad, voorkom dan een boete. Stop je OV-kaart direct; check je uitschrijfdatum op school of universiteit; houd je e-mailadres actueel in MijnDUO; zorg dat DUO je telefoonnummer heeft; blijf MijnDUO checken!    
 • Controleer of je recht hebt op landelijke tegemoetkomingen of regelingen van de gemeente Utrecht op Berekenuwrecht.
 • Ben je tussen 18 en 21 jaar en wil je graag sporten, muziek maken, iets kopen voor je kamer of opleiding maar heb je er het geld niet voor? Dan kun je een beroep doen op Kansen voor alle Kinderen. Misschien is er een fonds dat jou met een financiële bijdrage kan helpen.
 • Op edgie.nl vind je financiële tips en trucs om meer uit je geld te halen. Je kunt er ook je eigen tips en ervaringen delen. Edgie richt zich op jongeren in verschillende leeftijdscategorieën.
 • MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. Een informatieve website, samen met jongeren gemaakt. Je kunt ook via de chat advies vragen.
 • Wil je meer weten over je eigen financiële mogelijkheden? Maak dan een afspraak bij De Geldzaak.
 • Heb je een vakantiebaan of bijbaan? De belasting die de werkgever op je loon heeft ingehouden, kun je vaak terugkrijgen door na afloop van het jaar belastingaangifte te doen. Moeilijk is dat niet! Kijk of je geld terugkrijgt op belastingdienst.nl/jongeren. 
 • Maak een account aan op mijnoverheid.nl. Hiermee ontvang en bewaar je alle digitale post van verschillende instanties op één plek.
Schulden?
 • In Utrecht verloopt de toegang naar schulddienstverlening via de buurtteams. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.
 • Je kunt ook terecht bij U-2B Heard!: een platform voor en door jongeren in Utrecht. De jongeren van U-2B Heard! weten uit ervaring hoe lastig het kan zijn om je financiën goed te organiseren. Ervaringsdeskundige coaches kunnen je korte tijd begeleiden bij jouw geldzaken. 
 • Bij SchuldHulpMaatje Nederland kun je terecht met geldvragen en als je wilt, kun je contact opnemen met een jongerenmaatje in Utrecht.
 • Heb je een brief gekregen met de aankondiging dat je woning ontruimd wordt of dat energie of water worden  afgesloten? Neem direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030  286 52 11 als de woning al binnen één week wordt ontruimd of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.
 • Kunnen je schulden niet worden opgelost met hulp van schulddienstverlening? Soms is er dan toch hulp mogelijk. Als je tussen 18 en 27 jaar bent, kan de gemeente een fonds inzetten waarmee jouw schulden worden afgekocht. De schulden lopen dan niet verder op en je betaalt het afgekochte bedrag terug aan de gemeente. Alleen als je zeer gemotiveerd bent om je financiële situatie op te lossen en aan alle eisen kan voldoen, kun je deze hulp krijgen. Als je je niet aan de begeleiding en gemaakte afspraken houdt, stopt de hulp. Je moet dan het openstaande bedrag met rente terugbetalen aan de gemeente.
  Vraag om informatie bij Back-Up, Stichting Jongerenwerk Utrecht of het buurtteam.