Jong en geld

Wettelijk ben je vanaf je 18e jaar verantwoordelijk voor al je geldzaken. Maar ook als je jonger bent ondervind je al hoe het is om geld te hebben, of geen geld te hebben. Hoe voorkom je dat je op jonge leeftijd al schulden maakt?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Weet jij hoeveel geld je per maand te besteden hebt en hoeveel je uitgeeft? Wil je voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan je te besteden hebt? Mag je zelf over uitgaven beslissen of doen je ouders dat (nog)? Praat je ook met je ouders over hoe zij omgaan met geld? Op Wijzer in geldzaken vind je tips en tools om je hierbij te helpen.
 • MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. Een informatieve website, samen met jongeren gemaakt. Je kunt ook via de chat advies vragen. MoneyFit is ook de jongerenportal van SchuldHulpMaatje Nederland. Hier kun je via mail of App terecht met geldvragen en als je wilt, kun je contact opnemen met een jongerenmaatje in Utrecht.
 • Een verandering in leeftijd, woonsituatie of inkomen kan gevolgen hebben voor jouw recht op financiële voorzieningen. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Raadpleeg de Checklist inkomsten op orde voor een overzicht van landelijke en Utrechtse voorzieningen. Je ziet snel welke regelingen er zijn, of je er gebruik van kunt maken en waar je een aanvraag kunt doen.
 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.
Regelingen voor Utrechters
 • Je hebt mogelijk recht op een U-Pas. Met de U-Pas krijg je korting op activiteiten in de stad. Tot je 18 jaar bent, is een U-Pas voor jou afhankelijk van het inkomen van je ouders. Kijk samen met je ouders of je een U-Pas kunt aanvragen. Vanaf je achttiende is jouw eigen inkomen bepalend en kom je er al snel voor in aanmerking.
 • Ben je tussen 18 en 21 jaar oud en wil je graag sporten of muziek maken? Heb je iets nodig om je kamer in te richten of voor je opleiding en heb je daar het geld niet voor? Soms kun je daarvoor een bijdrage krijgen van een fonds of de gemeente. Kijk op Kansen voor alle Kinderen en dien een aanvraag in.
Tips
 • Bespreek goed met je ouders wie wat betaalt. Dat voorkomt verrassingen. Misschien is de Geldwijzer Middelbare scholieren 11-14 jaar iets voor jou en je ouders. Dit e-book geeft informatie over kosten en uitgaven, vergoedingen, en hoe je afspraken maakt over zakgeld, kleedgeld en telefoon.
 • Wil je graag sporten, muziek maken, heb je iets nodig voor je kamer of opleiding en hebben jij of je ouders daar het geld niet voor? Dan kunnen je ouders, of jijzelf als je tussen 18 en 21 jaar bent, een beroep doen op Kansen voor alle Kinderen. Misschien is er een fonds dat jou met een financiële bijdrage kan helpen.
 • Als je op het mbo zit, is er een financieel spreekuur op jouw school. Je kunt er vragen stellen over studiefinanciering, toeslagen, verzekeringen, schulden en meer.
 • Heb je een vakantiebaantje? En ben je tussen 13 en 18 jaar? Kijk dan op Weet wat je waard bent. In een kort filmpje krijg je uitleg over welk werk je wel en niet mag doen, op welke tijden je mag werken en het loon dat je behoort te krijgen voor je werk.
 • Op edgie.nl vind je financiële tips en trucs om meer uit je geld te halen. Je kunt er ook je eigen tips en ervaringen delen. Edgie richt zich op jongeren in verschillende leeftijdscategorieën: 12-15, 15-18 en 18-25 jaar. 
 • MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. Een informatieve website, samen met jongeren gemaakt. Je kunt ook via de chat advies vragen.
 • Heb je een vakantiebaan of bijbaan? De belasting die de werkgever op je loon heeft ingehouden, kun je vaak terugkrijgen door na afloop van het jaar belastingaangifte te doen. Moeilijk is dat niet! Kijk of je geld terugkrijgt op belastingdienst.nl/jongeren.
 • Na je studie: als je stopt met studeren en studiefinanciering en/of een OV-kaart hebt gehad, voorkom dan een boete. Stop je OV-kaart direct; check je uitschrijfdatum op school of universiteit; houd je e-mailadres actueel in MijnDUO; zorg dat DUO je telefoonnummer heeft; blijf MijnDUO checken!    
 • Wil je meer weten over je eigen financiële mogelijkheden? Neem dan contact op met De Geldzaak.
Schulden?
 • Je kunt terecht bij U-2B Heard! als je geldproblemen hebt. U-2B Heard! is een platform voor en door jongeren in Utrecht. De jongeren van U-2B Heard! weten uit ervaring hoe lastig het kan zijn om je financiën goed te organiseren. Ervaringsdeskundige coaches kunnen je korte tijd begeleiden bij jouw geldzaken.
 • Bij SchuldHulpMaatje Jong kun je terecht met geldvragen. Gespecialiseerde maatjes kunnen je helpen om inkomsten, uitgaven, schulden en betalingsachterstanden in kaart te brengen. Samen met je maatje werk je aan een oplossing, leer je plannen en een administratie bij te houden.
 • Als je schulden hebt kun je terecht bij het buurtteam. Wacht niet te lang en meld je aan voor een gesprek. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.
 • Kunnen je schulden niet worden opgelost met hulp van schulddienstverlening? Soms is er dan toch hulp mogelijk. Als je tussen 18 en 27 jaar bent, kan de gemeente een fonds inzetten waarmee jouw schulden worden afgekocht. De schulden lopen dan niet verder op en je betaalt het afgekochte bedrag terug aan de gemeente. Alleen als je zeer gemotiveerd bent om je financiële situatie op te lossen en aan alle eisen kan voldoen, kun je deze hulp krijgen. Als je je niet aan de begeleiding en gemaakte afspraken houdt, stopt de hulp. Je moet dan het openstaande bedrag met rente terugbetalen aan de gemeente.
  Vraag om informatie bij Back-Up, Stichting Jongerenwerk Utrecht of het buurtteam.