Gaan studeren

Of je nu naar het mbo gaat, het hbo of naar de universiteit, in alle gevallen is studeren een nieuwe fase in je leven. Blijf je thuis wonen of ga je op kamers? Met welke kosten moet je rekening houden?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • De regels voor studiefinanciering hangen af van je opleidingsniveau. Op www.duo.nl vind je uitleg en informatie over studiefinanciering in het mbo, het hbo en de universiteit. 
 • Hoeveel mag je bijverdienen? Wat moeten je ouders bijdragen? Dat, en veel meer, lees je op Wijzer in geldzaken. Kijk ook bij 'Op jezelf', voor informatie over op kamers wonen en je eigen huishouding voeren.
 • Download de Geldwijzer studenten 2017 voor de nieuwste regels en veel informatie.
 • MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. Een informatieve website, samen met jongeren gemaakt. Je kunt ook via de chat advies vragen. MoneyFit is ook de jongerenportal van SchuldHulpMaatje Nederland. Hier kun je via mail of App terecht met geldvragen en als je wilt, kun je contact opnemen met een jongerenmaatje in Utrecht.
 • Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Raadpleeg de Checklist inkomsten op orde voor een overzicht van landelijke en Utrechtse voorzieningen. Je ziet snel welke regelingen er zijn, of je er gebruik van kunt maken en waar je een aanvraag kunt doen.
Regelingen voor Utrechters
 • De gemeente Utrecht kent een tegemoetkoming voor studenten met een beperking die niet naast hun studie kunnen werken. Het gaat om de individuele studietoeslag
 • Als je op het mbo zit, is er een financieel spreekuur op jouw op school. Je kunt er vragen stellen over financiën, studiefinanciering, toeslagen, verzekeringen en schulden.


Tips
 • Sta je al ingeschreven voor een kamer? In de regio Utrecht duurt het lang voordat je aan de beurt bent voor een studentenkamer. Schrijf je daarom in bij de SSH. Dat kost € 12,50 als je tussen 16 en 27 jaar oud bent. Een verstandige zet is om te kiezen voor een gecombineerde inschrijving bij de SSH en WoningNet. Je betaalt dan € 22,50 en bouwt vanaf je 18e inschrijftijd op voor een woning na je studie. De inschrijving bij WoningNet moet je jaarlijks verlengen. Dat kost € 9 per jaar. Schrijf je je niet gecombineerd in, dan betaal je later € 25 voor de inschrijving bij WoningNet.
 • Ben je jonger dan 23 jaar en huur je een zelfstandige woning of een woning of kamer die eigendom is van de SSH? Betaal je meer huur dan € 414,02? Misschien kun je tijdelijk huurkorting krijgen waardoor je ook in aanmerking komt voor huurtoeslag. Kijk of je aan de voorwaarden voldoet op sshxl.nl/huurkorting jongeren.
 • Verandert er iets in je situatie, bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen of je adres? Geef dit dan direct door aan instanties zoals de Belastingdienst. Dit voorkomt problemen in de toekomst.
 • Heb je een vakantiebaan of bijbaan? De belasting die de werkgever op je loon heeft ingehouden, kun je vaak terugkrijgen door na afloop van het jaar belastingaangifte te doen. Moeilijk is dat niet! Kijk of je geld terugkrijgt op belastingdienst.nl/jongeren. 
 • Controleer op Berekenuwrecht of je recht hebt op landelijke tegemoetkomingen of regelingen van de gemeente Utrecht.
 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.
 • Wil je jouw kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten? Neem dan contact op met De Geldzaak.
 • Na je studie: als je stopt met studeren en studiefinanciering en/of een OV-kaart hebt gehad, voorkom dan een boete. Stop je OV-kaart direct; check je uitschrijfdatum op school of universiteit; houd je e-mailadres actueel in MijnDUO; zorg dat DUO je telefoonnummer heeft; blijf MijnDUO checken!   
 • MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. Een informatieve website, samen met jongeren gemaakt. Je kunt ook via de chat advies vragen.
 • Maak een account aan op mijnoverheid.nl. Hier ontvang en bewaar je digitale post van verschillende instanties op één plek.
Schulden?
 • In Utrecht verloopt de toegang naar schulddienstverlening via de buurtteams. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.
 • Je kunt ook terecht bij U-2B Heard!, is een platform voor en door jongeren in Utrecht. De jongeren van U-2B Heard! weten uit ervaring hoe lastig het kan zijn om je financiën goed te organiseren. Ervaringsdeskundige coaches kunnen je korte tijd begeleiden bij jouw geldzaken.
 • Bij SchuldHulpMaatje Nederland kun je terecht met geldvragen en als je wilt, kun je contact opnemen met een jongerenmaatje in Utrecht.