Een kind krijgen

De komst van een kind brengt extra uitgaven met zich mee. Misschien werk je minder en moet je van minder geld rondkomen. Maar er zijn ook extra tegemoetkomingen voor de kosten van kinderen.

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Een paar weken na aangifte van de geboorte bij de gemeente krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarna vraag je de kinderbijslag voor je eerste kind zelf aan: met DigiD op www.svb.nl of met een formulier dat je bij de SVB hebt aangevraagd. Kinderbijslag voor volgende kinderen hoef je niet zelf aan te vragen. De kinderbijslag wordt automatisch aangepast als de geboorte van het kind bij de gemeente is aangegeven.
 • Een kind krijgen heeft gevolgen voor je geldzaken. Alle belangrijke landelijke informatie vind je op Wijzer in geldzaken.
 • Combineren jullie als ouders ouderschap en werk, dan is het goed om uit te zoeken wat de gunstigste arbeidsverdeling tussen jullie is. Wat zijn de gevolgen van meer of minder werken? Als de hoogte van jullie loon dicht bij elkaar ligt, kan het gunstiger zijn om bijvoorbeeld ieder vier dagen te werken dan de een vijf en de ander drie dagen. Met de WerkZorgBerekenaar kun je in enkele stappen zien wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor jullie financiële situatie.
 • Controleer de gevolgen voor je recht op financiële voorzieningen nu je gezinssamenstelling en misschien ook je inkomen, verandert. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Raadpleeg de Checklist inkomsten op orde voor een overzicht van landelijke en Utrechtse voorzieningen. Je ziet snel welke regelingen er zijn, of je er gebruik van kunt maken en waar je een aanvraag kunt doen. 
 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.

 

Regelingen voor Utrechters
 • Ben je in verwachting en heb je het financieel moeilijk? Lukt het niet om de babyspullen bij elkaar te krijgen en heb je weinig of geen steun van je omgeving? Misschien kan Stichting Babyspullen jou helpen om je kind een goede start te geven. Een hulpverlenende instantie, verloskundige of kraamzorgorganisatie kan een babystartpakket voor je aanvragen. Bespreek je problemen met een van hen. 
 • Heb je een laag inkomen, dan kun je misschien bijzondere bijstand krijgen voor de babyuitzet.
 • Heb je recht op een U-Pas? Dan kun je voor je kind ook een U-Pas aanvragen. Er is een speciaal Kindpakket met een budget voor 0 tot 4-jarigen. 
 • Kun je de eigen bijdrage van de kinderopvang moeilijk betalen? Misschien heb je recht op een bijdrage van de gemeente voor deze kosten.  
 • Kun je al jaren niet met je kind(eren) op vakantie omdat er geen geld voor is? De gemeente Utrecht biedt (eenouder)gezinnen met kinderen tot 12 jaar een weekje weg aan. Met Weekje Weg kun je met je gezin in de zomer naar een vakantiepark in Nederland.
Tips
 • De geboorte van je kind moet je binnen drie dagen aangeven bij de gemeente. Je ontvangt dan automatisch bericht van de Sociale Verzekeringsbank over de aanvraag kinderbijslag voor je eerste kind en de verhoging van de kinderbijslag na de geboorte van een volgend kind. Bij de gemeente Utrecht kunt je online een afspraak maken voor aangifte van de geboorte. 
 • De geboorte van je kind wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst/Toeslagen als je toeslagen ontvangt. 
 • Meld je kind binnen vier maanden aan bij je zorgverzekering. Dit is nodig om de kosten rond de bevalling en andere zorgkosten vergoed te krijgen.
 • Controleer op Berekenuwrecht of je recht hebt op landelijke tegemoetkomingen of regelingen van de gemeente Utrecht.  
 • Wil je meer weten over je eigen financiële mogelijkheden? Neem dan contact op met De Geldzaak.
 • Maak een account aan op Mijn Overheid. Hier ontvang en bewaar je digitale post van verschillende instanties op één plek.
Schulden?
 • Heb je beginnende schulden en denk je er met een goed plan zelf uit te kunnen komen? Maak dan een aflosplan. Je ziet hoeveel geld je maandelijks kan missen en hoe je dat het beste kunt verdelen over de schuldeisers. Op de site zelfjeschuldenregelen.nl wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen en vind je voorbeeldbrieven om regelingen met schuldeisers te treffen.
 • In Utrecht verloopt de toegang naar schulddienstverlening via de buurtteams. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.
 • Heb je een brief gekregen met de aankondiging dat je woning ontruimd wordt of dat energie of water worden  afgesloten? Neem direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030  286 52 11 als de woning al binnen één week wordt ontruimd of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.