Een baan

Als je een baan vindt, verandert vaak de hoogte van je inkomen. Waar moet je allemaal aan denken?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Je gaat een arbeidscontract tekenen. Het is goed om je daarover te informeren. Kijk op UGids om te lezen wat er zoal in je arbeidscontract kan staan over werk en loon.

 • Wordt je inkomen uit werk aangevuld met een uitkering? Dan ben je verplicht de organisatie waarvan je de uitkering krijgt, te informeren over je baan.

 • Op Wijzer in Geldzaken vind je antwoord op vragen waar je nu tegenaan loopt.

 • Verandert je inkomen door de nieuwe baan? Voorkom dan dat je bijdragen of toeslagen nét misloopt of moet terugbetalen! Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Kijk of je gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar je een aanvraag kunt doen.

 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen om beter uit te komen met je geld, te sparen en om van je geldzorgen af te komen.
Regelingen voor Utrechters
 • Wil je gaan werken vanuit een bijstandsuitkering? Meld je dan aan voor de gratis bijeenkomst Financiën na de bijstand. Een werkmatcher van Werk en inkomen vertelt over hoe je werk vindt. Een consulent van U Centraal laat zien op welke manier je kunt berekenen hoeveel je er financieel op vooruit gaat en wat je aan welke instantie door moet geven.

 • Als je een bijstandsuitkering hebt en deeltijdwerk vindt, heb je misschien recht op de vrijlatingsregeling. Voor deze regeling moet je ouder zijn dan 27 jaar. Voldoe je aan de voorwaarden voor de vrijlatingsregeling? Dan wordt de eerste 6 maanden 25% van je inkomen uit werk (maximaal € 220 netto per maand) niet gekort op je uitkering.

 • Verdien je het minimumloon, of werk je parttime? De gemeente Utrecht heeft verschillende regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Enkele regelingen, de U-Pas en de collectieve zorgverzekering, zijn er voor iedereen met een inkomen tot 125% van de bijstandsnorm.

 • Je kunt bij de sociaal raadlieden in het buurtteam vragen om een inkomenscheck. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

 • Wil je graag overzicht over je administratie? Dan is de U map een goed hulpmiddel. De U map is een ordner voor je post en je rekeningen. In de ordner vind je ook informatie en tips. Je krijgt de U map als je hulp bij je administratie krijgt van een Utrechtse organisatie. Maar je kunt de U map ook zelf gratis ophalen bij het buurtteam in je buurt. 
  Je kunt ook terecht bij een I&A team voor hulp bij het ordenen van de administratie. Sociaal raadslieden vormen samen met stagiairs en vrijwilligers het I&A team bij het buurtteam in je buurt.
Tips
 • Misschien heb je bij je nieuwe baan kinderopvang nodig. Op beste-kinderdagverblijf.nl vind je welke kinderdagverblijven er bij jou in de buurt zijn en hoe ze presteren op kwaliteit en hygiëne.

 • Controleer op Berekenuwrecht of je recht hebt op landelijke toeslagen of regelingen van de gemeente Utrecht.

 • Krijg je een of meer toeslagen? Vergeet dan niet de toeslagen en het kindgebonden budget, aan te passen aan je nieuwe inkomen. Pas ook de voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan als je die hebt. Kijk op belastingdienst.nl hoe dat moet.

 • Vraag je werkgever of hij een collectieve zorgverzekering aanbiedt: een zorgverzekering voor de werknemers in het bedrijf. Je krijgt dan korting op de verzekeringspremie.

 • Krijg je in de loop van het jaar betaald werk? En had je in dat jaar minder dan 12 maanden inkomen? Dan krijg je meestal belasting terug als je na afloop van het jaar belastingaangifte doet. Moeilijk is dat niet! Kijk of je geld terugkrijgt op belastingdienst.nl of belastingdienst.nl/jongeren. 

 • Wil je meer weten over je geld en je mogelijkheden? Loop dan eens binnen bij een spreekuur van De Geldzaak.
Schulden?
 • Heb je een schuld, of schulden? Denk je er met een goed plan zelf uit te kunnen komen? Maak dan een aflosplan. Zo zie je hoeveel geld je elke maand kan missen en hoe je dat het beste kunt verdelen over de schuldeisers. Op zelfjeschuldenregelen.nl krijg je in stappen uitleg over wat je moet doen. Je vindt er ook voorbeeldbrieven om een regeling met je schuldeiser te treffen.

 • Heb je behoefte aan overzicht over je financiën en wil je schulden voorkomen? Misschien is Het Huishoudboekje dan iets voor jou. Je inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) worden overgemaakt naar de gemeente. Die betaalt via het (digitale) Huishoudboekje de huur, energie en water, en zorgverzekering. De gemeente betaalt die vaste lasten ook als je rood staat. Het bedrag dat overblijft, komt op jouw rekening.

 • In Utrecht moet je voor hulp bij schulden bij het buurtteam zijn. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.

 • Heb je een brief gekregen waarin staat dat je uit je huis gezet wordt of dat energie of water worden afgesloten? Neem dan direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030 286 52 11 als je al binnen één week uit je huis gezet wordt of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.