Een baan

Als je een baan vindt, verandert vaak de hoogte van je inkomen. Waar moet je allemaal aan denken?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Je gaat een arbeidscontract tekenen. Het is goed om je daarover te informeren. Kijk op UGids om te lezen wat er zoal in je arbeidscontract kan staan over werk en loon.

 • Wordt je inkomen uit werk aangevuld met een uitkering? Dan ben je verplicht de organisatie waarvan je de uitkering krijgt, te informeren over je baan.

 • Op Wijzer in Geldzaken vind je antwoord op vragen waar je nu tegenaan loopt.

 • Verandert je inkomen door de nieuwe baan? Voorkom dan dat je bijdragen of toeslagen nét misloopt of moet terugbetalen! Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Kijk of je gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar je een aanvraag kunt doen.

 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen om beter uit te komen met je geld, te sparen en om van je geldzorgen af te komen.
Regelingen voor Utrechters
 • Als je een bijstands-, IOAW- of IOAZ-uitkering hebt en werk vindt, heb je misschien recht op de vrijlatingsregeling. Voor deze regeling moet je ouder zijn dan 27 jaar. Voldoe je aan de voorwaarden voor de vrijlatingsregeling? Dan wordt de eerste 6 maanden 25% van je inkomen uit werk (maximaal € 203 netto per maand) niet gekort op je uitkering.

 • Verdien je het minimumloon, of werk je parttime? De gemeente Utrecht heeft verschillende regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Enkele regelingen, de U-Pas en de collectieve zorgverzekering, zijn er voor iedereen met een inkomen tot 125% van de bijstandsnorm.

 • Je kunt bij de sociaal raadlieden in het buurtteam vragen om een inkomenscheck. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

 • Wil je graag overzicht over je administratie? Dan is de U map een goed hulpmiddel. De U map is een ordner voor je post en je rekeningen. In de ordner vind je ook informatie en tips. Je krijgt de U map als je hulp bij je administratie krijgt van een Utrechtse organisatie. Je kunt bijvoorbeeld gratis deelnemen aan een sorteergroep. Maar je kunt de U map ook zelf gratis ophalen bij het buurtteam in je wijk. 
Tips
 • Misschien heb je bij je nieuwe baan kinderopvang nodig. Op beste-kinderdagverblijf.nl vind je welke kinderdagverblijven er bij jou in de buurt zijn en hoe ze presteren op kwaliteit en hygiëne.

 • Controleer op Berekenuwrecht of je recht hebt op landelijke toeslagen of regelingen van de gemeente Utrecht.

 • Krijg je een of meer toeslagen? Vergeet dan niet je voorschot huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, zorgtoeslag aan te passen aan je nieuwe inkomen. Pas ook de voorlopige teruggave inkomstenbelasting aan als je die hebt. Kijk op belastingdienst.nl hoe dat moet.

 • Vraag je werkgever of hij een collectieve zorgverzekering aanbiedt. Dit is een zorgverzekering voor een grote groep mensen, bijvoorbeeld werknemers bij één bedrijf. Het voordeel van een collectieve zorgverzekering is een korting op de verzekeringspremie.

 • Krijg je in de loop van het jaar betaald werk? En had je in dat jaar minder dan 12 maanden inkomen? Dan krijg je meestal belasting terug als je na afloop van het jaar belastingaangifte doet. Moeilijk is dat niet! Kijk of je geld terugkrijgt op belastingdienst.nl of belastingdienst.nl/jongeren. 

 • Wil je meer weten over je geld en je mogelijkheden? Neem dan contact op met De Geldzaak voor een afspraak.
Schulden?
 • Heb je een schuld, of schulden? Denk je er met een goed plan zelf uit te kunnen komen? Maak dan een aflosplan. Zo zie je hoeveel geld je elke maand kan missen en hoe je dat het beste kunt verdelen over de schuldeisers. Op zelfjeschuldenregelen.nl krijg je in stappen uitleg over wat je moet doen. Je vindt er ook voorbeeldbrieven om een regeling met je schuldeiser te treffen.

 • In Utrecht moet je voor hulp bij schulden bij het buurtteam zijn. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.

 • Heb je een brief gekregen waarin staat dat je uit je huis gezet wordt of dat energie of water worden afgesloten? Neem dan direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030 286 52 11 als je al binnen één week uit je huis gezet wordt of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.