18 worden

Je bent nu volgens de wet volwassen. Welke gevolgen heeft dat voor jouw financiële situatie? Wat moet je zelf gaan regelen?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Nu je 18 bent heb je de rechten en plichten van een meerderjarige. Je mag stemmen, bijvoorbeeld. En een abonnement afsluiten. Je bent verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Grote kans dat je vervolgens recht hebt op zorgtoeslag. Die kun je makkelijk aanvragen met de App Jouw zorgtoeslag van de Belastingdienst. Ook als je geen inkomen hebt, moet je een zorgverzekering afsluiten en heb je recht op zorgtoeslag. Betalen je ouders jouw zorgverzekering? Ook dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Het inkomen van je ouders telt niet mee voor jouw zorgtoeslag.
 • Praat ook met je ouders over hoe ze je financieel nog kunnen steunen. Kijk voor een overzicht van alle zaken waarmee je nu te maken hebt op Wijzer in Geldzaken.
 • MoneyFit is er voor jongeren tot 26 jaar die vragen hebben over geld. De website geeft veel informatie en is samen met jongeren gemaakt. Je kunt ook via de chat advies vragen. MoneyFit is ook de startpagina van SchuldHulpMaatje Nederland. Hier kun je via mail of App terecht met geldvragen en als je wilt, kun je contact opnemen met een jongerenmaatje in Utrecht.
 • Vanaf 18 jaar kun je recht hebben op financiële bijdragen. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Kijk daarom in de Checklist inkomsten op orde voor een overzicht van Utrechtse en landelijke voorzieningen. Je ziet snel welke regelingen er zijn, of je er gebruik van kunt maken en waar je een aanvraag kunt doen.
 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij jouw financiële situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële situaties. Er is een geldplan om beter rond te komen met je geld, een om verstandig te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.
 • Kwikstart is een app die je kunt downloaden. Je vindt er allerlei informatie, bijvoorbeeld over geldzaken en wonen maar ook over jeugdzorg, hulp, rechten en plichten, je gezondheid en allerlei praktische tips.
Regelingen voor Utrechters
 • Misschien heb je recht op een U-Pas. Dat hangt af van de hoogte van je inkomen. Met de U-Pas krijg je korting op activiteiten in de stad.
 • Je kunt een workshop 18 jaar? Word Geldwijzer! volgen. Je krijgt praktische tips van een medewerker van U Centraal over je rechten en plichten rond geldzaken. Ook vertelt een jongere die daar zelf ervaring mee heeft over wat je meemaakt als je schulden krijgt. Deelname aan de workshop is gratis. 
 • Als je een U-Pas hebt, kun je de collectieve zorgverzekering van de gemeente Utrecht afsluiten: de U-polis. Voor jongeren zijn er ook goedkopere verzekeringen: vergelijk daarom goed de prijs van het pakket en de zorg die je ervoor krijgt met andere zorgverzekeringen. En kijk ook naar wat je echt nodig hebt.
 • De gemeente Utrecht heeft verschillende regelingen voor inwoners met een laag inkomen.
Tips
 • Bespreek goed met je ouders, liefst al voor je 18 wordt, wie nu waarvoor gaat betalen. Dat voorkomt verrassingen.
 • In de regio Utrecht duurt het lang voordat je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Je moet veel wachtjaren opbouwen. Sta je nog niet ingeschreven? Schrijf je dan direct in bij WoningNet. Dat kost € 12,50 als je tussen 16 en 27 jaar oud bent. Het is slim om te kiezen voor een gecombineerde inschrijving bij de SSH en WoningNet. Je betaalt dan € 22,50 en bouwt vanaf je 18e jaar inschrijftijd op voor een woning na je studie. De inschrijving bij WoningNet moet je jaarlijks verlengen. Dat kost € 9 per jaar. Schrijf je je niet gecombineerd in, dan betaal je later € 25 voor de inschrijving bij WoningNet.
 • Heb je een vakantiebaan of bijbaan? De belasting die de werkgever op je loon heeft ingehouden, kun je vaak terugkrijgen door na afloop van het jaar een belastingaangifte in te vullen. Moeilijk is dat niet! Kijk of je geld terugkrijgt op belastingdienst.nl/jongeren. 
 • Controleer op Berekenuwrecht of je recht hebt op landelijke tegemoetkomingen of regelingen van de gemeente Utrecht.
 • Jongeren tussen 18 en 21 jaar die graag willen sporten, muziek maken, iets kopen voor hun kamer of opleiding maar daar het geld niet voor hebben, kunnen een beroep doen op Kansen voor alle Kinderen. Misschien is er een fonds dat jou met een financiële bijdrage kan helpen.
 • Op edgie.nl vind je financiële tips en trucs om meer uit je geld te halen. Je kunt er ook je eigen tips en ervaringen delen. Edgie richt zich op jongeren in verschillende leeftijdscategorieën, onder meer op 18 tot 25-jarigen.
 • MoneyFit is er voor jongeren tot 26 jaar die vragen hebben over geld. Een informatieve website, samen met jongeren gemaakt. Je kunt ook via de chat advies vragen.
 • Wil je meer weten over je eigen financiële mogelijkheden? Neem dan contact op met De Geldzaak.
 • Vraag een DigiD aan en maak een account op mijnoverheid.nl. Hier ontvang en bewaar je digitale post van verschillende instanties op één plek.
 • Verandert er iets in je situatie, bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen of je adres, geef dat dan direct door aan instanties zoals de Belastingdienst. Een adreswijziging moet je binnen vijf dagen doorgeven bij de gemeente. Veranderingen snel doorgeven voorkomt financiële problemen in de toekomst.
Schulden?
 • In Utrecht verloopt de toegang naar schulddienstverlening via de buurtteams. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan jou helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.
 • Je kunt ook terecht bij U-2B Heard!: een platform voor en door jongeren in Utrecht. De jongeren van U-2B Heard! weten uit ervaring hoe lastig het kan zijn om je financiën goed te organiseren. Ervaringsdeskundige coaches kunnen je korte tijd begeleiden bij jouw geldzaken.
 • Bij SchuldHulpMaatje Nederland kun je terecht met geldvragen en als je wilt, kun je contact opnemen met een jongerenmaatje in Utrecht.